Witam.
Zakładam chyba kolejny nowy temat jako nowy użytkownik, ale widzę, że auta mamy bardzo niszowe i w tej kwestii forum ledwo kwiczy.
Mianowicie, czy ktokolwiek z posiadaczy II generacji sorento z silnikiem V6 grzebał cokolwiek z wydechem? Jako dla kierowcy auto jest mega ciche, oczywiście to na plus, jednak jak na silnik V6 nawet za ciche dla ucha z zewnątrz. Ktoś robił cokolwiek, żeby wydobyć dźwięk V6? Katalizatory, końcowe tłumiki? Cokolwiek, ktokolwiek coś przerabiał? Nie chcę, żeby telepało całym autem, budziło wszystkich sąsiadów, tylko, żeby wiadomo było, że to jednak V6 jest.
Wydech 3.5V6
Moderator: Moderator
-
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Wodzisław
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
- Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
- Skrzynia: Automatyczna
- Napęd: AWD
- Rok: 2011
- Kolor: Srebrny
- Przebieg (km.): 106000
- Inny Samochód: Vectra C 2.0T
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
- Marek
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 357 times
- Kontaktowanie:
- Saimon_2005
- teraz jestem
- Skąd jesteś: Warszawa - Ursynów
- Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
- Rok: 2007
- Kolor: Taki no...EB
- Przebieg (km.): 289000
- Inny Samochód: SAAB 900 NG
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 31 times
- Kontaktowanie:
Re: Wydech 3.5V6
Witaj.
Zawsze możesz zrobić customowy wydech chociażby tu http://el-tec.pl/pl/ lub tu https://www.mgmotorsport.pl/ (https://www.youtube.com/user/MGmotorsportpl/videos).
Powodzenia
Zawsze możesz zrobić customowy wydech chociażby tu http://el-tec.pl/pl/ lub tu https://www.mgmotorsport.pl/ (https://www.youtube.com/user/MGmotorsportpl/videos).
Powodzenia
-
- awansowałem na
- Kontaktowanie:
Marek pisze:Tak bez kwiczenia, możesz sobie poszukać w spisie tematów.
W spisie tematów taka kwicząca cisza, że musiałem sam coś zrobić, żeby się przekonać ;) Wymieniłem tylko tłumik końcowy na przelotowy. Efekt z zewnątrz - na postoju jest głośniejszy, coś tam mruczy - to sam słyszę, w jeździe też, ale to opinie innych osób, sam nie słyszałem jeszcze jadącego auta z perspektywy trzeciej osoby. W środku natomiast to co chciałem uzyskać - delikatne, szczególnie na wolnych obrotach "bulgotanie", (nie mylić z bulgotem V8) nie męczące, a raczej uspokajające, na wysokich obrotach oczywiście przekształcające się w ryk, jak to V6. Absolutnie nie męczące w trasach - pęd powietrza jest głośniejszy niż głos wydechu. Dla mnie osobiście nic więcej nie potrzeba, podejrzewam, że wyrzucanie kolejnych elementów i zastąpienie ich przelotem, dla mnie było by męczące i nie do zaakceptowania w trasie.
- Marek
- ASSISTANCE
- Kontaktowanie:
Ponieważ mnie zacytowałeś, to odpowiem. Kwiczeniem nazywamy dźwięki wydawane przez zwierzęta, tak zwane trzodą chlewną lub ich dziko żyjących krewnych. Uczestnicy forum piszą, rozmawiają,dyskutują , wymieniają się doświadczenie, ale nie kwiczą. Uważam że tego określenie nie powinieneś używać w stosunku do uczestników forum.
-
- awansowałem na
- Kontaktowanie:
No widzisz nie tylko... jak wchodzimy na język polski, kwiczenie to nie tylko odgłos trzody chlewnej, kwiczeniem może być śmianie się głośno, czy po prostu wydawanie wysokich dźwięków. Polonistą nie jestem, ale zastosowany tu przeze mnie zwrot "ledwo kwiczy" podciągnąłbym raczej pod oksymoron, jak dobrze pamiętam, czyli zwrot o przeciwstawnych znaczeniach, ledwo można zipać, a nie "ledwo głośno się śmiać".
Uważam, że w tym wypadku jak najbardziej to określenie mogło zostać użyte i nikt nie powinien czuć się urażony, nikogo nie obraziłem porównując do trzody chlewnej ;)
A, że w kwestii forum Sorento II jest na pewno dużo mniej rozwinięte niż Sorento I, czy jak mój poprzedni samochód Vectra C, gdzie Opel był rozbity na czynniki pierwsze, choć SII ma już sporo lat na karku, trzeba przetrzeć jeszcze dużo szlaków, z tego wziął się ten zwrot w pierwszym poście.
Pozdrawiam, nie chcę wnosić niezgody na forum, świeżak jestem. Temat wydechu uważam dla mnie za wyczerpany i wystarczający, a jak będę miał film jak to jeździ z zewnątrz do wrzucę.
Uważam, że w tym wypadku jak najbardziej to określenie mogło zostać użyte i nikt nie powinien czuć się urażony, nikogo nie obraziłem porównując do trzody chlewnej ;)
A, że w kwestii forum Sorento II jest na pewno dużo mniej rozwinięte niż Sorento I, czy jak mój poprzedni samochód Vectra C, gdzie Opel był rozbity na czynniki pierwsze, choć SII ma już sporo lat na karku, trzeba przetrzeć jeszcze dużo szlaków, z tego wziął się ten zwrot w pierwszym poście.
Pozdrawiam, nie chcę wnosić niezgody na forum, świeżak jestem. Temat wydechu uważam dla mnie za wyczerpany i wystarczający, a jak będę miał film jak to jeździ z zewnątrz do wrzucę.
- Marek
- ASSISTANCE
- Kontaktowanie:
Ciekawe podejście. Zazdroszczę Ci wyobraźni. Obrażając, stwierdzasz że nikt nie powinien być obrażony, a tu popatrz, jednak Ci się udało. Widzę że nie ma sensu dalej prowadzić tej dyskusji. Oksymoron też może być obraźliwy.
-
- awansowałem na
- Kontaktowanie:
Oczywiście, że nie ma bo to jednak forum samochodowe i oficjalnie przepraszam, że obraziłem Twoje wrażliwe serduszko. Pozdrawiam serdecznie.
- chorykrolik
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
- Rok: 2012
- Kolor: Biała Perła
- Przebieg (km.): 101230
- Been thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
Ja tam nie czuję się obrażony ,jeśli chodzi o te tgz. kwiczenie,a jeśli chodzi o wydech , to nie pomogę , bo używam jak na razie oryginalnego wydechu od nowości
Z pozdrowieniem chorykrólik
- Marek
- ASSISTANCE