Likier, przepisy

wieczorne rozmowy polaków ...

Moderatorzy: stella997, Moderator

Regulamin forum
"Piszcie i pijcie wszyscy bo świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia"
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mucha
Off-Road
Off-Road
Posty: 2085
Wiek: 35
Rejestracja: środa, 19 grudnia 2018, 22:25
Skąd jesteś: Raszyn
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2003
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 228000
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Likier, przepisy

#1 Postautor: Mucha » sobota, 9 marca 2019, 13:19

Hej
Chciałbym się z Wami podzielić moimi dwoma przepisami. Jeden jest na naprawdę fajną, mocną cytrynóweczkę, a drugi na likier czekoladowy. Cytrynówka jest tak fajna że przepis na nią jest niemalże przeze mnie strzeżony :ok: oczywiście znajomym go udostępniam i zawsze jest zachwyt, a więc:

Cytrynówka

Proporcja jest zasadniczo prosta, potrzebujemy:

1 kilo cytryn, dalej napisane jak dobrać najlepsze
0,5-1 kilo cukru
0,7-1 litr wody
1 litr spirytusu

Teraz bardzo ważny jest sposób w jaki to wszystko połączymy, od niego zależy kolor i smak...

1. Cytryny dokładnie myjemy i szorujemy szczotką, mają być czyściutkie
2. Bierzemy duży garnek i tarkę do warzyw i ścieramy skórkę na najdrobniejszej tarce. Tylko tą żółtą, to bardzo ważny punkt!
3. Resztę cytryn nożem obieramy z białej skórki, nie musi być super dokładnie ale musimy ją usunąć.
4. Tak przygotowane cytryny kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka ze startą skórką.
5. Zasypujemy to cukrem
6. Tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy wszystko aż cytryny puszczą cały sok i cukier się trochę rozpuści
7. Zalewamy to odmierzoną ilością wody
8. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu cukru zalewamy to wszystko spirytusem i mieszamy chwilę
9. Odsączamy wszystko przez sitko wyciskając jeszcze cytryny

Cytrynówka gotowa! I co najważniejsze nadaje się od razu do picia! Trzeba ją tylko schłodzić :kwink:
Ja zawszę robię ją ze spirytusu sklepowego, próbowałem zmieniając proporcję robić ją z wódki, bimbru i nigdy nie wychodzi taka jak ze spirytusu ale próbujcie :)
W tej konfiguracji będzie miała ok 40-50%. Absolutnie nie czuć alkoholu. Kiedyś zrobiłem taką co miała 70% a i tak dało się ją pić bez popity bez problemu :ok:

Jak dobrać cytryny? Powinny być jak najbardziej żółte, małe i okrąglutkie. Tylko te mają cienką skórkę i dużo soku. Drugi rodzaj cytryn których tu nie chcemy to cytryny duże, przerośnięte, z takimi naroślami ze skóry na górze i dole. One mają grubą skórę i kiepski kolor. Nie mniej jednak z nich też wyjdzie :ok:

1262545_647739485272237_834412095_o.jpg



Likier czekoladowy

Potrzebujemy:
4 czekolady gorzkie Wedla, 64% kakao
ok 200g cukru wanilinowego
500g/ml mleka zagęszczonego niesłodzonego (w kartoniku takie rzadkie, nie to gęste w puszce)
1L jakiejś wódeczki

Jak to robimy?

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
2. Jak czekolada już się rozpuści dodajemy cały cukier i mieszamy do rozpuszczenia
3. Gdy już wszystko ładnie się rozpuści i wymiesza dodajemy mleko skondensowane i dalej mieszamy tak żeby nie było żadnych gródek
4. Tak przygotowaną czekoladę studzimy i gdy będzie już chłodna dolewamy wódeczkę i mieszamy
5. Przelewamy do butelek

Taki likier czekoladowy będzie miał ok 25-30%

IMG_0001.JPG
IMG_0001.JPG (309.19 KiB) Przejrzano 2515 razy


Smacznego!
265/75/16 et 25
Lift 6 cali
Dzik Dzik Dzik :rolley:
Jedyny taki w Polsce dzik po Koksie :happy2:

Awatar użytkownika
PABLOTECH
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 133570
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 66 times
Been thanked: 186 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#2 Postautor: PABLOTECH » sobota, 9 marca 2019, 13:40

MUcha88_OKC pisze: I co najważniejsze nadaje się od razu do picia!


I to jest najlepsza wiadomość :roftl:
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:

Awatar użytkownika
Mucha
Off-Road
Off-Road
Posty: 2085
Wiek: 35
Rejestracja: środa, 19 grudnia 2018, 22:25
Skąd jesteś: Raszyn
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2003
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 228000
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#3 Postautor: Mucha » sobota, 9 marca 2019, 13:42

Właśnie o to chodzi, znajomi jak robią cytrynówki to to stoi miesiącami a i tak wychodzi gorzkie i nie dobre. A to można zrobić pół godziny przed "potrzebą" :kwink:
265/75/16 et 25
Lift 6 cali
Dzik Dzik Dzik :rolley:
Jedyny taki w Polsce dzik po Koksie :happy2:

Awatar użytkownika
Edgar
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 21 stycznia 2016, 13:06
Skąd jesteś: Katowice
Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
Has thanked: 77 times
Been thanked: 62 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#4 Postautor: Edgar » niedziela, 10 marca 2019, 09:01

Ja też robię często cytrynówkę, nie używałem skórki ale spróbuję, zamiast cukru :mad: stosuję dobry miód wielokwiatowy. Można też od razu, jednak jak się przeżre jest smaczniejsza :happy2:

Awatar użytkownika
Mucha
Off-Road
Off-Road
Posty: 2085
Wiek: 35
Rejestracja: środa, 19 grudnia 2018, 22:25
Skąd jesteś: Raszyn
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2003
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 228000
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#5 Postautor: Mucha » niedziela, 10 marca 2019, 09:11

Sprawdziłem to kiedyś i stała chyba z 3 miesiące, nie było żadnej różnicy. Skórka daje dużo koloru. No z miodem pewnie wyjdzie jeszcze lepiej :)
265/75/16 et 25
Lift 6 cali
Dzik Dzik Dzik :rolley:
Jedyny taki w Polsce dzik po Koksie :happy2:

Awatar użytkownika
PABLOTECH
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 133570
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 66 times
Been thanked: 186 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#6 Postautor: PABLOTECH » poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 10:50

A więc CYTRYNÓWKA zrobiona, przetestowana i . . .

Płeć żeńska twierdzi, że Limoncello przywiezione prosto z Włoch wstyd stawiać na stół :girl6: no i wysłała mnie po kolejne 5 kg cytryn ...

A moja opinia mniej więcej taka jak w tym kabarecie :beer2: od 12:20

https://youtu.be/Y5tBBd9-g4s?t=739

:ok:
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:

Awatar użytkownika
Mucha
Off-Road
Off-Road
Posty: 2085
Wiek: 35
Rejestracja: środa, 19 grudnia 2018, 22:25
Skąd jesteś: Raszyn
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2003
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 228000
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#7 Postautor: Mucha » środa, 1 maja 2019, 21:49

Edgar pisze:stosuję dobry miód wielokwiatowy

Jesteś w stanie mi napisać ile tego miodu używasz? Będę robił na majówkę trochę cytryny i może bym zrobił z miodem :hmm: tylko nie wiem jaka ilością miodu zastąpić np koło cukru
265/75/16 et 25
Lift 6 cali
Dzik Dzik Dzik :rolley:
Jedyny taki w Polsce dzik po Koksie :happy2:

Awatar użytkownika
Edgar
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 21 stycznia 2016, 13:06
Skąd jesteś: Katowice
Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
Has thanked: 77 times
Been thanked: 62 times
Kontaktowanie:

Re: Likier, przepisy

#8 Postautor: Edgar » czwartek, 2 maja 2019, 07:02

Zazwyczaj 1-1 ale jak ciut mocniej to do 1l dodaję po 0.7 wszystkiego


Wróć do „DZIAŁ ALKOHOLOWY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości