Coś na ząb

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#16 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 15:30

Obrazek
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
autorus
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2317
Wiek: 50
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
Skąd jesteś: Skierniewice
Silnik: W PLANACH
Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
Has thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#17 Postautor: autorus » wtorek, 15 maja 2012, 16:50

nie no normalnie :20 :20 :20 :20 :20 :20 :20 :20 :20 :20 :20

Gdzie takie wędzarnie sie kupuje? tez jestem chętny :)

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#18 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 17:01

ja kupowałem tu http://www.borniak.pl/
wiem że kupił tez Adamz

ogólnie to zależy czego oczekujesz, teraz po kursie tez mam trochę inne rozeznanie więc jeśli zechcesz to mogę wytłumaczyć co do czego :)
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
autorus
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2317
Wiek: 50
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
Skąd jesteś: Skierniewice
Silnik: W PLANACH
Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
Has thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#19 Postautor: autorus » wtorek, 15 maja 2012, 17:07

tłumacz, wiem że kiedyś moi rodzice wędzili, żarcie było super jednak strasznie słone. Pamiętam jakieś boczki. A wędzarnia to była taka stara metalowa beczka.

1. ma sens kupować elektryczną ?

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#20 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 17:23

Co do słoności to jest to indywidualnie do ustawienia. Robiąc ściśle według receptury wyjdzie akurat.
Kiedyś robiło się bardziej słone bo wędliny miały być dłużej przechowywane. Obecnie robi się tak wędliny dojrzewające /czyli takie jak szynka parmeńska/.Muszą one bezpiecznie wisieć dojrzewając czasem przez kilka miesięcy.

Ja mam wędzarkę elektryczną i powiem tak - przede wszystkim jest idiotoodporna - nie spalisz, nie okopcisz trzeba się przyłożyć żeby coś zepsuć. Oczywiście są tacy którzy twierdzą że taka wędzarnia to zaprzeczenie technologi i tylko opalana drewnem jest coś warta.
W tradycyjnej wędzarni dosyć trudno jest utrzymać właściwą temperaturę i ilość dymu. W elektrycznej są dwie grzałki jedna służy do utrzymania zadanej temperatury druga do spalania wiórków drewnianych i otrzymywania dymu. Cała obsługa ogranicza się do ustawień temperatury.

masz pytania - pytaj śmiało :)
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
autorus
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2317
Wiek: 50
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
Skąd jesteś: Skierniewice
Silnik: W PLANACH
Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
Has thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#21 Postautor: autorus » wtorek, 15 maja 2012, 17:32

Ok, doczytałem w necie , jednak bym elektryczna brał. jednak jest

I jeszcze jedno pytanie, czy do wędzenia na zimno przystawkę miałeś w komplecie czy dokupowałeś?
Jakie ząbki stosujesz?

Nie no chyba zgłupiałem :12

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#22 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 17:45

Jak ja klikam to borniak mi się pokazuje http://www.borniak.pl/?1,pl_wedzarnia-kompletna-br-uw-150 . Ale spokojnie nie spiesz się.
Na początek pomyśl co chcesz robić ? Zrób zaopatrzenie a wędzenie to na końcu.

poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych
pisz jakie masz pytania - wieczorkiem siądę to ci po kolei odpiszę

Obrazek Obrazek
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
adamz
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 787
Wiek: 73
Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
Skąd jesteś: Świnoujście
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 187000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#23 Postautor: adamz » wtorek, 15 maja 2012, 18:25

autorus - kupuj to urządzenie , jest super. :31
Wszystkiego. Naj.Pozdro.

Awatar użytkownika
autorus
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2317
Wiek: 50
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
Skąd jesteś: Skierniewice
Silnik: W PLANACH
Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
Has thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#24 Postautor: autorus » wtorek, 15 maja 2012, 18:32

Bo widzicie ja je zabieram do mamy :) Tam przejdzie chrzest bojowy :) Wiec mięsko mama przygotuje po swojemu. A potem dopiero będę miał pytania :)
Opisz jak ten ser robisz? Bo wędliny kumam ale ser?

Piotr pisze:Jak ja klikam to borniak mi się pokazuje http://www.borniak.pl/?1,pl_wedzarnia-kompletna-br-uw-150 . Ale spokojnie nie spiesz się.
Na początek pomyśl co chcesz robić ? Zrób zaopatrzenie a wędzenie to na końcu.

poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych
pisz jakie masz pytania - wieczorkiem siądę to ci po kolei odpiszę

Obrazek Obrazek


Z tymi zdjęciami to przesadziłeś. Ślinotoku dostanę :D

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#25 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 18:53

autorus pisze:bo widzicie ja je zabieram do mamy :) Tam przejdzie chrzest bojowy :) Wiec mięsko mama przygotuje po swojemu. A potem dopiero będę miał pytania :)

sam przygotuj i zrób mamie niespodziankę :03 :03



zrobienie sera też nie jest trudne :)

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-mas ... ra-oscypki
Obrazek
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
autorus
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2317
Wiek: 50
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
Skąd jesteś: Skierniewice
Silnik: W PLANACH
Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
Has thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#26 Postautor: autorus » wtorek, 15 maja 2012, 19:31

Daj cynk o tym rabacie jak to załatwić i kupuję. Właśnie miałem rozmowę z ojcem, załatwia mięsko a matka z Łap wiec tam wędzenie było standardem :)

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#27 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 19:46

tak z grubsza z transportem wychodzi 2tyś

Wędzarnia kompletna
UW-150
Cena:1850.00PLN, Ilość:1
Zrębki bukowe 10L
Cena:16.00PLN, Ilość:1
Zrębki olchowe 10L
Cena:16.00PLN, Ilość:1
Osuszacz do wędzarni
OW-01
Cena:48.00PLN, Ilość:1
Haki typu S - 5szt.
Cena:20.00PLN, Ilość:1
transport -50 pln
Wartość:2000.00PLN


dla forumowiczów jest 5% rabatu


http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... at&start=0
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
autorus
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2317
Wiek: 50
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
Skąd jesteś: Skierniewice
Silnik: W PLANACH
Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
Has thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#28 Postautor: autorus » wtorek, 15 maja 2012, 21:04

zamówiona zgodnie z twoim spisem. No dołożyłem sobie termometr :)

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#29 Postautor: Piotr » wtorek, 15 maja 2012, 21:29

Witaj w klubie :) :)
to do zaczęcia potrzebujesz jeszcze peklosól, porządne noże, siatkę do wędlin, sznurek do wiązania, jakiś przyrząd do nakładania wędlin w siatki. A termometry to nie jeden ci się przyda.


Moje dziecko chodzi i się pyta czy jest jeszcze ta szyneczka co tata robił bo jest pyszna :31 :31
Na początku jej nie smakowało bo nie znała takiego smaku a teraz uwielbia.


----------------------------------------------------------------------------------
OGŁOSZENIE
Czy ktoś z forumowiczów miałby do sprzedania starą, dużą maszynkę do mięsa ?
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
adamz
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 787
Wiek: 73
Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
Skąd jesteś: Świnoujście
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 187000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#30 Postautor: adamz » wtorek, 15 maja 2012, 22:14

Piotrek - ale na dietę jeszcze przeszedłeś. :25 :31 Gratulacje z okazji ukończenia kursu i otrzymania licencji. :oklaski
Wszystkiego. Naj.Pozdro.


Wróć do „KUCHNIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości