Coś na ząb
Moderator: Moderator
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
ja kupowałem tu http://www.borniak.pl/
wiem że kupił tez Adamz
ogólnie to zależy czego oczekujesz, teraz po kursie tez mam trochę inne rozeznanie więc jeśli zechcesz to mogę wytłumaczyć co do czego
wiem że kupił tez Adamz
ogólnie to zależy czego oczekujesz, teraz po kursie tez mam trochę inne rozeznanie więc jeśli zechcesz to mogę wytłumaczyć co do czego
apetyt rośnie w miarę wędzenia
- autorus
- wiem wszystko
- Posty: 2317
- Wiek: 50
- Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
- Skąd jesteś: Skierniewice
- Silnik: W PLANACH
- Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
- Has thanked: 20 times
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
tłumacz, wiem że kiedyś moi rodzice wędzili, żarcie było super jednak strasznie słone. Pamiętam jakieś boczki. A wędzarnia to była taka stara metalowa beczka.
1. ma sens kupować elektryczną ?
1. ma sens kupować elektryczną ?
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Co do słoności to jest to indywidualnie do ustawienia. Robiąc ściśle według receptury wyjdzie akurat.
Kiedyś robiło się bardziej słone bo wędliny miały być dłużej przechowywane. Obecnie robi się tak wędliny dojrzewające /czyli takie jak szynka parmeńska/.Muszą one bezpiecznie wisieć dojrzewając czasem przez kilka miesięcy.
Ja mam wędzarkę elektryczną i powiem tak - przede wszystkim jest idiotoodporna - nie spalisz, nie okopcisz trzeba się przyłożyć żeby coś zepsuć. Oczywiście są tacy którzy twierdzą że taka wędzarnia to zaprzeczenie technologi i tylko opalana drewnem jest coś warta.
W tradycyjnej wędzarni dosyć trudno jest utrzymać właściwą temperaturę i ilość dymu. W elektrycznej są dwie grzałki jedna służy do utrzymania zadanej temperatury druga do spalania wiórków drewnianych i otrzymywania dymu. Cała obsługa ogranicza się do ustawień temperatury.
masz pytania - pytaj śmiało
Kiedyś robiło się bardziej słone bo wędliny miały być dłużej przechowywane. Obecnie robi się tak wędliny dojrzewające /czyli takie jak szynka parmeńska/.Muszą one bezpiecznie wisieć dojrzewając czasem przez kilka miesięcy.
Ja mam wędzarkę elektryczną i powiem tak - przede wszystkim jest idiotoodporna - nie spalisz, nie okopcisz trzeba się przyłożyć żeby coś zepsuć. Oczywiście są tacy którzy twierdzą że taka wędzarnia to zaprzeczenie technologi i tylko opalana drewnem jest coś warta.
W tradycyjnej wędzarni dosyć trudno jest utrzymać właściwą temperaturę i ilość dymu. W elektrycznej są dwie grzałki jedna służy do utrzymania zadanej temperatury druga do spalania wiórków drewnianych i otrzymywania dymu. Cała obsługa ogranicza się do ustawień temperatury.
masz pytania - pytaj śmiało
apetyt rośnie w miarę wędzenia
- autorus
- wiem wszystko
- Posty: 2317
- Wiek: 50
- Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
- Skąd jesteś: Skierniewice
- Silnik: W PLANACH
- Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
- Has thanked: 20 times
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Ok, doczytałem w necie , jednak bym elektryczna brał. jednak jest
I jeszcze jedno pytanie, czy do wędzenia na zimno przystawkę miałeś w komplecie czy dokupowałeś?
Jakie ząbki stosujesz?
Nie no chyba zgłupiałem
I jeszcze jedno pytanie, czy do wędzenia na zimno przystawkę miałeś w komplecie czy dokupowałeś?
Jakie ząbki stosujesz?
Nie no chyba zgłupiałem
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Jak ja klikam to borniak mi się pokazuje http://www.borniak.pl/?1,pl_wedzarnia-kompletna-br-uw-150 . Ale spokojnie nie spiesz się.
Na początek pomyśl co chcesz robić ? Zrób zaopatrzenie a wędzenie to na końcu.
poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych
pisz jakie masz pytania - wieczorkiem siądę to ci po kolei odpiszę
Na początek pomyśl co chcesz robić ? Zrób zaopatrzenie a wędzenie to na końcu.
poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych
pisz jakie masz pytania - wieczorkiem siądę to ci po kolei odpiszę
apetyt rośnie w miarę wędzenia
- autorus
- wiem wszystko
- Posty: 2317
- Wiek: 50
- Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
- Skąd jesteś: Skierniewice
- Silnik: W PLANACH
- Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
- Has thanked: 20 times
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Bo widzicie ja je zabieram do mamy Tam przejdzie chrzest bojowy Wiec mięsko mama przygotuje po swojemu. A potem dopiero będę miał pytania
Opisz jak ten ser robisz? Bo wędliny kumam ale ser?
Z tymi zdjęciami to przesadziłeś. Ślinotoku dostanę
Opisz jak ten ser robisz? Bo wędliny kumam ale ser?
Piotr pisze:Jak ja klikam to borniak mi się pokazuje http://www.borniak.pl/?1,pl_wedzarnia-kompletna-br-uw-150 . Ale spokojnie nie spiesz się.
Na początek pomyśl co chcesz robić ? Zrób zaopatrzenie a wędzenie to na końcu.
poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych
pisz jakie masz pytania - wieczorkiem siądę to ci po kolei odpiszę
Z tymi zdjęciami to przesadziłeś. Ślinotoku dostanę
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
autorus pisze:bo widzicie ja je zabieram do mamy Tam przejdzie chrzest bojowy Wiec mięsko mama przygotuje po swojemu. A potem dopiero będę miał pytania
sam przygotuj i zrób mamie niespodziankę
zrobienie sera też nie jest trudne
http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-mas ... ra-oscypki
apetyt rośnie w miarę wędzenia
- autorus
- wiem wszystko
- Posty: 2317
- Wiek: 50
- Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 06:48
- Skąd jesteś: Skierniewice
- Silnik: W PLANACH
- Inny Samochód: Skoda octavia 480tys
- Has thanked: 20 times
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Daj cynk o tym rabacie jak to załatwić i kupuję. Właśnie miałem rozmowę z ojcem, załatwia mięsko a matka z Łap wiec tam wędzenie było standardem
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
tak z grubsza z transportem wychodzi 2tyś
Wędzarnia kompletna
UW-150
Cena:1850.00PLN, Ilość:1
Zrębki bukowe 10L
Cena:16.00PLN, Ilość:1
Zrębki olchowe 10L
Cena:16.00PLN, Ilość:1
Osuszacz do wędzarni
OW-01
Cena:48.00PLN, Ilość:1
Haki typu S - 5szt.
Cena:20.00PLN, Ilość:1
transport -50 pln
Wartość:2000.00PLN
dla forumowiczów jest 5% rabatu
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... at&start=0
Wędzarnia kompletna
UW-150
Cena:1850.00PLN, Ilość:1
Zrębki bukowe 10L
Cena:16.00PLN, Ilość:1
Zrębki olchowe 10L
Cena:16.00PLN, Ilość:1
Osuszacz do wędzarni
OW-01
Cena:48.00PLN, Ilość:1
Haki typu S - 5szt.
Cena:20.00PLN, Ilość:1
transport -50 pln
Wartość:2000.00PLN
dla forumowiczów jest 5% rabatu
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... at&start=0
apetyt rośnie w miarę wędzenia
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Witaj w klubie
to do zaczęcia potrzebujesz jeszcze peklosól, porządne noże, siatkę do wędlin, sznurek do wiązania, jakiś przyrząd do nakładania wędlin w siatki. A termometry to nie jeden ci się przyda.
Moje dziecko chodzi i się pyta czy jest jeszcze ta szyneczka co tata robił bo jest pyszna
Na początku jej nie smakowało bo nie znała takiego smaku a teraz uwielbia.
----------------------------------------------------------------------------------
OGŁOSZENIE
Czy ktoś z forumowiczów miałby do sprzedania starą, dużą maszynkę do mięsa ?
to do zaczęcia potrzebujesz jeszcze peklosól, porządne noże, siatkę do wędlin, sznurek do wiązania, jakiś przyrząd do nakładania wędlin w siatki. A termometry to nie jeden ci się przyda.
Moje dziecko chodzi i się pyta czy jest jeszcze ta szyneczka co tata robił bo jest pyszna
Na początku jej nie smakowało bo nie znała takiego smaku a teraz uwielbia.
----------------------------------------------------------------------------------
OGŁOSZENIE
Czy ktoś z forumowiczów miałby do sprzedania starą, dużą maszynkę do mięsa ?
apetyt rośnie w miarę wędzenia
- adamz
- ASSISTANCE
- Posty: 787
- Wiek: 73
- Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
- Skąd jesteś: Świnoujście
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2004
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 187000
- Has thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Re: Coś na ząb
Piotrek - ale na dietę jeszcze przeszedłeś. Gratulacje z okazji ukończenia kursu i otrzymania licencji.
Wszystkiego. Naj.Pozdro.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości