Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie pewnej kwestii. Niedawno zleciłem montaż haka holowniczego do mojego samochodu Kia Sorento. Po zamontowaniu haka zauważyłem, że po przełączeniu na bieg wsteczny aktywuje się czujnik cofania, informując o przeszkodzie, mimo że nie ma podłączonej przyczepki i nic nie ma za samochodem.
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest to normalne zachowanie, czy też powinienem reklamować usługę montażu. Będę wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.
Hak aktywuje czujniki cofania
Moderator: Moderator
-
- jestem
- Skąd jesteś: Ustroń
- Kontaktowanie:
-
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Lublin
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
- Silnik: 2.0 CRDI (185KM) Sorento3
- Skrzynia: A/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2017
- Przebieg (km.): 250000
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
- Kontaktowanie:
Re: Hak aktywuje czujniki cofania
JasMik pisze:Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie pewnej kwestii. Niedawno zleciłem montaż haka holowniczego do mojego samochodu Kia Sorento. Po zamontowaniu haka zauważyłem, że po przełączeniu na bieg wsteczny aktywuje się czujnik cofania, informując o przeszkodzie, mimo że nie ma podłączonej przyczepki i nic nie ma za samochodem.
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest to normalne zachowanie, czy też powinienem reklamować usługę montażu. Będę wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.
Albo źle podłączone, albo wykrywa główkę od haka, jeśli masz wpięty.
-
- jestem
- Kontaktowanie:
Haj nie chowa się za zderzak, jest za samochodem cały czas. Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest za wysoko i dlatego czujki wykrywają?
-
- awansowałem na
- Kontaktowanie:
JasMik pisze:Haj nie chowa się za zderzak, jest za samochodem cały czas. Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest za wysoko i dlatego czujki wykrywają?
Prawdopodobnie tak właśnie jest. Masz hak wypinany, czy na stałe? Jak wypinany to go zdemontuj i zobacz, czy to pomoże.
-
- jestem
- Kontaktowanie:
Hak jest na dwóch śrubach, po wypięciu nie ma problemu, ewidentnie czujniki wyłapują hak, teraz pytanie czy to normalne? Może ktoś się wypowie kto ma zamontowany hak.
-
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Warszawa
- Been thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
Sam sobie odpowiedziałeś, jeżeli czujnik "widzi główkę haka" to jest to normalne. Ja mam hak (fabryczny wpinany, automatyczny) i jak jest wpięty (bez przyczepy) to czujniki parkowania nie reagują. Powinieneś chyba reklamować, może za długi masz hak lub faktycznie za wysoki. Pozdro Wojtek
-
- awansowałem na
- Kontaktowanie:
wojbo pisze:Sam sobie odpowiedziałeś, jeżeli czujnik "widzi główkę haka" to jest to normalne. Ja mam hak (fabryczny wpinany, automatyczny) i jak jest wpięty (bez przyczepy) to czujniki parkowania nie reagują. Powinieneś chyba reklamować, może za długi masz hak lub faktycznie za wysoki. Pozdro Wojtek
Ja mam hak Witter i też nie ma problemu nawet jak jest wpięty.