Witam, mam taki problem w silnika kia Sorento 3.5 g6cu rozrząd wymieniany według serwisówki ustawiony na znaki i tak dalej koła pasek napinacze nowe bo robiłem upg bo nierówno pracował i okazało się że uszczelka padła ale do sedna a więc tak przy pracach związanych z upg został założony nowy pasek rozrządu rolka prowadząca napinacz i drugi napinacz hydrauliczny bo z tego co był widać było zapłacenie oleju ( a miał przejechane jakieś 10k km) ale dobra zdążą się założyłem zamiennik i auto jeździło ale nie długo bo minął tydzień i zaczęła się nierówna praca silnika poraz kolejny rozebrałem rozrząd sprawdzam znaki wszystko ok i postanowiłem wyjąć ten hydrauliczny napinacz , okazało się że jest wylany znów ... Dodam że nierówna praca silnika była na biegu jałowym i podczas normalnej jazdy a podczas przyspieszania nie . Kupiłem napinacz OEM w salonie kia założyłem sprawdziłem poziom wysunięcia i jest ok nie więcej jak 3.8 mm ale znów widzę że auto zaczyna mieć wypadanie zapłonu i nierówna pracę silnika
Jakieś pomysły co może być uszkodzone bo chyba nie możliwe że 3 napinacz się psuje ... ? Jest też opcja że coś źle robię ale to musiała by się serwisówka mylić chyba mi już ręce opadają
3.5 V6 g6cu napinacz rozrządu
Moderator: Moderator
-
DISCONNECT
- jestem

- Skąd jesteś: Dąbrowa Górnicza
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Kontaktowanie:
-
diodalodz
- Jestem

- Skąd jesteś: Łódź
- Silnik: 3.3 V6 (248KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2007
- Kolor: srebrny
- Przebieg (km.): 185500
- Inny Samochód: Opirus
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 60 times
- Kontaktowanie:
Re: 3.5 V6 g6cu napinacz rozrządu
problemów może być wiele
Zacznij od obserwacji korekt długich i krótkich na wolnych obrotach.
Kolejny temat to LPG jeśli jest.
Zacznij od obserwacji korekt długich i krótkich na wolnych obrotach.
Kolejny temat to LPG jeśli jest.
-
DISCONNECT
- jestem

- Kontaktowanie:
Ale to ma coś wspólnego do szybkiego zużycia napinacza paska rozrządu ? Bo jakoś ciężko mi to powiązać
-
diodalodz
- Jestem

- Kontaktowanie:
-
DISCONNECT
- jestem

- Kontaktowanie:
Ale silnik chodzi równo do momentu kiedy napinacz jest sprawny ... Jak już jest wylany to pasek jest luźny i nie schodzą się znaki na pierwszym wałku w względem reszty , na filmiku widać napinacz po 500 km https://drive.google.com/file/d/1FKTe63LwRxZIgE6v0_KwD-rs713P6-Vo/view?usp=drivesdk
- Marek
- ASSISTANCE

- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 367 times
- Kontaktowanie:
Na filmie widać że pasek jest za mocno naciągnięty, bolec napinacza jest całkiem schowany i nie widać wycieku oleju.
-
diodalodz
- Jestem

- Kontaktowanie:
nierówna praca w tych silnikach często związana jest np z nieszczelnymi wtryskiwaczami benzyny. Ciągnie tam lewe powietrze. Widać to dobrze na korektach .
-
DISCONNECT
- jestem

- Kontaktowanie:
Marek pisze:Na filmie widać że pasek jest za mocno naciągnięty, bolec napinacza jest całkiem schowany i nie widać wycieku oleju.
Na początku też tak myślałem ale wyciek jest jak wyciągnę napinacz to widać olej na uszczelniaczu
Ale też z tym mocnym napięciem paska to bym nie przesadzał bo jak obróciłem wałem kluczem żeby na znaki ustawić to napinacz wyszedł i pasek się dopiero wtedy naciągnął i znaki się ustawiły bo jak jest chowany to pasek jest luźny
Ostatnio zmieniony środa, 1 kwietnia 2026, 08:31 przez DISCONNECT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
DISCONNECT
- jestem

- Kontaktowanie:
diodalodz pisze:nierówna praca w tych silnikach często związana jest np z nieszczelnymi wtryskiwaczami benzyny. Ciągnie tam lewe powietrze. Widać to dobrze na korektach .
Czytałeś co chodzi w tym konkretnym problemie? Silnik nie ma problemu z paliwem i powietrzem tylko z. Napinaczem rozrządu który jakimś dziwnym trafem szybko kończy żywotność ...i pasek zaczyna falować i przez to wałki rozrządu się nie zgrywają
-
diodalodz
- Jestem

- Kontaktowanie:
DISCONNECT pisze:diodalodz pisze:nierówna praca w tych silnikach często związana jest np z nieszczelnymi wtryskiwaczami benzyny. Ciągnie tam lewe powietrze. Widać to dobrze na korektach .
Czytałeś co chodzi w tym konkretnym problemie? Silnik nie ma problemu z paliwem i powietrzem tylko z. Napinaczem rozrządu który jakimś dziwnym trafem szybko kończy żywotność ...i pasek zaczyna falować i przez to wałki rozrządu się nie zgrywają
Przy sprawnym silniku możesz przestawić wałki o 1 ząb i wolne obroty będą wzorowe.
Z racji Twojej uprzejmości nie będę się już udzielać ;)