Silnik ciężko odpala, a jak załapie to dymi na niebiesko, paliwo z rury
Moderator: Moderator
-
- jestem
- Skąd jesteś: Lublin
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: Manualna
- Napęd: 4 WD
- Rok: 2009
- Kolor: Czarny
- Przebieg (km.): 220000
- Kontaktowanie:
Silnik ciężko odpala, a jak załapie to dymi na niebiesko, paliwo z rury
Witam,
nie liczę, że uda się zdiagnozować przyczynę zdalnie, ale mam nadzieję, że ktoś może polecić mi warsztat w Lublinie, który zna się na rzeczy. Pacjent to moje Sorento I, 2,5 CRDi, 2009r.
Pierwsze objawy 2 miesiące temu to nagły spadek mocy podczas jazdy i klekoczący silnik. Pierwszy serwis wyczyścił EGR, wymienił czujnik ciśnienia turbiny i auto zaczęło gadać, ale mocy mało, i odpalanie utrudnione. Kazali dodać płynu czyszczącego wtryski i stuki ustąpiły, ale dymienie przy odpalaniu pozostało. No i trzeba było chwilę pokręcić rozrusznikiem. Auto wróciło do serwisu i coś tam jeszcze porobli, że było lekko lepiej, chyba tylko czyszczenie.
Drugi serwis stwierdził lejące wtryskiwacze, oddał do badania, dwa były do regeneracji, zregenerowane, założone, auto nadal dymi przy odpalaniu.
Wymienili EGR na nowy, filtr paliwa, olej z filtrem, auto nadal dymi. Kazali jeździć, żeby wypalić paliwo (wspominali o DPF), które się nazbierało w układzie, bo podobno mnóstwo się go tam nalało i to może być przyczyną dymienia.
Przejechałem na Chorwację i z powrotem i żadnej poprawy, a właściwie to auto odpala gorzej. Czasami słyszę, że już kończy się akumulator, a z rury ostatnio poleciał mokry dym i została mokra plama na kostce. Odparowała, więc obstawiam, że to paliwo.
Serwis sugerował, że jak się nie poprawi to wymienić filtr paliwa w baku, ale zaglądałem do tego filtra i sitko jest czyste. Bak miał akcję serwisową przed 2016 rokiem, więc nie widać typowych złuszczeń. Czy jest sens wymieniać filtr w baku? Wrzucam dwa zdjęcia (bak i filtr).
Auto już nie jeździ, nie chcę mieć wstydu przy odpalaniu. Dodam, że zagrzany silnik odpala lepiej, nie idealnie, ale takie 3-4 obroty rozrusznika i nie dymi tak bardzo jak na zimnym.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to bardzo proszę, bo po dwóch serwisach i wydaniu około 6 tysięcy PLN jest gorzej jeśli chodzi o odpalanie, ale mocy przybyło, silnik ładnie się zbiera, ale dopiero od 2 tys. obrotów. Wcześniej jest dziura, trzeba czekać aż się rozbuja do 2 tys. Czy takie objawy może powodować turbina? Błędów z komputera nie ma żadnych.
nie liczę, że uda się zdiagnozować przyczynę zdalnie, ale mam nadzieję, że ktoś może polecić mi warsztat w Lublinie, który zna się na rzeczy. Pacjent to moje Sorento I, 2,5 CRDi, 2009r.
Pierwsze objawy 2 miesiące temu to nagły spadek mocy podczas jazdy i klekoczący silnik. Pierwszy serwis wyczyścił EGR, wymienił czujnik ciśnienia turbiny i auto zaczęło gadać, ale mocy mało, i odpalanie utrudnione. Kazali dodać płynu czyszczącego wtryski i stuki ustąpiły, ale dymienie przy odpalaniu pozostało. No i trzeba było chwilę pokręcić rozrusznikiem. Auto wróciło do serwisu i coś tam jeszcze porobli, że było lekko lepiej, chyba tylko czyszczenie.
Drugi serwis stwierdził lejące wtryskiwacze, oddał do badania, dwa były do regeneracji, zregenerowane, założone, auto nadal dymi przy odpalaniu.
Wymienili EGR na nowy, filtr paliwa, olej z filtrem, auto nadal dymi. Kazali jeździć, żeby wypalić paliwo (wspominali o DPF), które się nazbierało w układzie, bo podobno mnóstwo się go tam nalało i to może być przyczyną dymienia.
Przejechałem na Chorwację i z powrotem i żadnej poprawy, a właściwie to auto odpala gorzej. Czasami słyszę, że już kończy się akumulator, a z rury ostatnio poleciał mokry dym i została mokra plama na kostce. Odparowała, więc obstawiam, że to paliwo.
Serwis sugerował, że jak się nie poprawi to wymienić filtr paliwa w baku, ale zaglądałem do tego filtra i sitko jest czyste. Bak miał akcję serwisową przed 2016 rokiem, więc nie widać typowych złuszczeń. Czy jest sens wymieniać filtr w baku? Wrzucam dwa zdjęcia (bak i filtr).
Auto już nie jeździ, nie chcę mieć wstydu przy odpalaniu. Dodam, że zagrzany silnik odpala lepiej, nie idealnie, ale takie 3-4 obroty rozrusznika i nie dymi tak bardzo jak na zimnym.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to bardzo proszę, bo po dwóch serwisach i wydaniu około 6 tysięcy PLN jest gorzej jeśli chodzi o odpalanie, ale mocy przybyło, silnik ładnie się zbiera, ale dopiero od 2 tys. obrotów. Wcześniej jest dziura, trzeba czekać aż się rozbuja do 2 tys. Czy takie objawy może powodować turbina? Błędów z komputera nie ma żadnych.
- Marek
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 357 times
- Kontaktowanie:
Re: Silnik ciężko odpala, a jak załapie to dymi na niebiesko, paliwo z rury
Pomyślałem o świecach żarowych jeżeli chodzi o dymienie przy odpalaniu. Pisałeś że dymi , niebieski dym może świadczyć o spalaniu oleju, też specyficznie pachnie, sprawdź czy nie ma dużo oleju w przewodach o turbo. Masz turbo ze zmienną geometrią, dużo zależy od ustawienia. Diagnostyka komputerowa nie polega tylko na sprawdzeniu błędów, ale na sprawdzeniu parametrów pracy elementów silnika. Dodam tylko że nie masz DPF-a.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 października 2024, 23:55 przez Marek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Podhale
- Skrzynia: A/T
- Rok: 2003
- Kolor: Black
- Przebieg (km.): 0
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Cześć.
Słabo odpala i klekocze, trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem? Czy nadal Ci klekocze albo cyka z góry silnika? Może sprawdź stan koników, zaworów i popychaczy hydraulicznych??
U mnie cykał, długo kręcił zaczął kopcić i wreszcie rzucił palenie - dojechałem do mechaniora 500m stawiając zasłonę dymną, klekocząc jak trzydziestka i chyba na reduktorze bo nie palił na wszystkie cylindry i nie miał siły. Niby zmierzył kompresję i była. Trzy wtryski do regeneracji, jeden dobry, pęknięty konik i chyba 8 popychaczy do wymiany. Wydałem więcej jak auto warte... ale jeździ, żal się rozstawać - niestety, taka ruda franca go toczy na potęgę.
Słabo odpala i klekocze, trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem? Czy nadal Ci klekocze albo cyka z góry silnika? Może sprawdź stan koników, zaworów i popychaczy hydraulicznych??
U mnie cykał, długo kręcił zaczął kopcić i wreszcie rzucił palenie - dojechałem do mechaniora 500m stawiając zasłonę dymną, klekocząc jak trzydziestka i chyba na reduktorze bo nie palił na wszystkie cylindry i nie miał siły. Niby zmierzył kompresję i była. Trzy wtryski do regeneracji, jeden dobry, pęknięty konik i chyba 8 popychaczy do wymiany. Wydałem więcej jak auto warte... ale jeździ, żal się rozstawać - niestety, taka ruda franca go toczy na potęgę.
- Marek
- ASSISTANCE
- Kontaktowanie:
Myślisz że do Chorwacji i z powrotem by dojechał?
- hunter
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Toruń
- Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
- Rok: nie dotyczy
- Kolor: DARK GREY
- Inny Samochód: SPORTAGE QL 2,0 CRDI
- Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella , Była SII 2,2CRDI 197KM AT AWD.
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 123 times
- Kontaktowanie:
A płynu chłodzącego nie ubywa
"JO" - JESTEM Z TORUNIA
- Marek
- ASSISTANCE
- Kontaktowanie:
Podejrzewasz uszkodzoną głowicę?
-
- jestem
- Kontaktowanie:
Silnik nie cyka. Jak jest zimny, to chodzi twardo, ale po nagrzaniu kultura pracy jest ok. Na pewno po regeneracji wtrysków i tych wszystkich czyszczeniach silnik jest cichszy, aż miło się jechało w trasie. Z żoną stwierdziliśmy, że można nawet rozmawiać ze sobą, bo wcześniej to się nie słyszeliśmy (tak przy 130-140 km/h, przy 3 tys. obrotów).
Głowice podejrzewałem ale jak jeździłem na testy z mechanikiem to go zaczepiłem o to, i stwierdził, że byłyby też inne objawy. No i babrał się w silniku cały dzień to by chyba zauważył. Tak czy siak, auto po rozgrzaniu idzie dobrze, wprawdzie od 2tys obrotów, ale pracuje kulturalnie.
Na tych popychaczach to się nie znam, więc tutaj ewentualnie mechanikowi podpowiem.
Zastanawiam się jeszcze nad turbiną, bo jak mi się to coś zdarzyło 2 miesiące temu, to silnik pracował jakby nie miał turbo. Może tam coś się rozszczelniło. Pytanie, czy paliwo w wydechu może być objawem turbiny albo czegoś. Sąsiad pracuje w firmie regenerującej turbiny, to może by było mniej boleśnie, ale wolałbym najpierw znaleźć przyczynę, bo turbinę pewnie też trzeba już zregenerować, ale wolałbym się najpierw nieco odkuć i przede wszystkim przywrócić kijankę do jazdy.
... nie wspomniałem jeszcze o falujących obrotach i dławieniu się po odpaleniu. Ewidentnie ma tam za dużo czegoś do spalenia, podejrzewam, że paliwa
Jeszcze jak ktoś by znał kogoś w Lublinie lub okolicach, kto mógłby to zdiagnozować to będę wdzięczny.
Głowice podejrzewałem ale jak jeździłem na testy z mechanikiem to go zaczepiłem o to, i stwierdził, że byłyby też inne objawy. No i babrał się w silniku cały dzień to by chyba zauważył. Tak czy siak, auto po rozgrzaniu idzie dobrze, wprawdzie od 2tys obrotów, ale pracuje kulturalnie.
Na tych popychaczach to się nie znam, więc tutaj ewentualnie mechanikowi podpowiem.
Zastanawiam się jeszcze nad turbiną, bo jak mi się to coś zdarzyło 2 miesiące temu, to silnik pracował jakby nie miał turbo. Może tam coś się rozszczelniło. Pytanie, czy paliwo w wydechu może być objawem turbiny albo czegoś. Sąsiad pracuje w firmie regenerującej turbiny, to może by było mniej boleśnie, ale wolałbym najpierw znaleźć przyczynę, bo turbinę pewnie też trzeba już zregenerować, ale wolałbym się najpierw nieco odkuć i przede wszystkim przywrócić kijankę do jazdy.
... nie wspomniałem jeszcze o falujących obrotach i dławieniu się po odpaleniu. Ewidentnie ma tam za dużo czegoś do spalenia, podejrzewam, że paliwa
Jeszcze jak ktoś by znał kogoś w Lublinie lub okolicach, kto mógłby to zdiagnozować to będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 października 2024, 11:07 przez mitar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- jestem
- Kontaktowanie:
hunter pisze:A płynu chłodzącego nie ubywa
A to jeszcze sprawdzę, ale to było podejrzewane, zwłaszcza w kontekście pęknięcia głowicy. Olej był podobno nieco rzadszy. Na pewno zalecali jego wymianę po tych akcjach z wtryskami, bo mogło się paliwo tam dostać. Dlatego wymieniłem olej i filtry. Podobno był nieco rzadszy, ale to pewnie przez to paliwo, a poza tym dolewałem jakiegoś specyfiku Liqui Molly na regenerację uszczelek do oleju. Jeszcze spojrzę dzisiaj na ten płyn chłodzący i wygląd oleju.
- hunter
- ASSISTANCE
- Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella , Była SII 2,2CRDI 197KM AT AWD.
- Kontaktowanie:
Marek pisze:Podejrzewasz uszkodzoną głowicę?
Tak, pod którymś gniazdem zaworowym. Miałem do czynienia z takimi uszkodzeniami.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA
- hunter
- ASSISTANCE
- Kontaktowanie:
mitar pisze:Czasami słyszę, że już kończy się akumulator, a z rury ostatnio poleciał mokry dym i została mokra plama na kostce. Odparowała, więc obstawiam, że to paliwo
Olej napędowy nie odparuje bez podgrzania,to nie paliwo.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA
- Marek
- ASSISTANCE
- Kontaktowanie:
Co do głowicy, to tez trafiło mi się takie uszkodzenie tylko żeby było dowcipniej, głowica puszczała przy rozgrzanym silniku ale nie zawsze , nie był to powtarzalne.
-
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Podhale
- Skrzynia: A/T
- Rok: 2003
- Kolor: Black
- Przebieg (km.): 0
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Marek pisze:Myślisz że do Chorwacji i z powrotem by dojechał?
Dojechał i wrócił.
Mój tak cykał ze dwa lata. Na jakimś rosyjskim filmie spotkałem się z tym objawem- gościu mówił, że tak mają te silniki czasem. A zajmował się mechaniką głównie tych silników diesla.
Mój to ledwie zajechał do mechaniora, taki był słaby, a jak zmierzył kompresję to na wszystkich była ok. Dopiero jak założył wtryski zregenerowane /myślał, że to tylko to/, odpalił i zaczęło klepać to zdjął pokrywę "i oczom jego ukazał się..."