Silnik ciężko odpala, a jak załapie to dymi na niebiesko, paliwo z rury

Naprawa, regulacja, usterki, porady, spostrzeżenia. Również układ chłodzenia i wydechowy

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 268000
Has thanked: 256 times
Been thanked: 367 times
Kontaktowanie:

Re: Silnik ciężko odpala, a jak załapie to dymi na niebiesko, paliwo z rury

#16 Postautor: Marek » wtorek, 11 lutego 2025, 20:42

Zostaw wtryski w spokoju. Nalejesz i tak do tych samych cylindrów. A jak wymontujesz to będziesz musiał zachować kolejność wtrysków, dać nowe śruby , nowe najlepiej oryginalne miedziane podkładki. Falowanie obrotów nie może być spowodowane brakiem kompresji, raczej by szarpał. Czy oprócz falowania coś się jeszcze dzieje? Trzeba zrobić dokładna diagnostykę a nie gonić w piętkę bo mechanik tak powiedział. Zrób eksperyment i odepnij przepływkę , zobacz czy się coś zmieni.

mitar
jestem
jestem
Skąd jesteś: Lublin
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: Manualna
Napęd: 4 WD
Rok: 2009
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 230000
Kontaktowanie:

#17 Postautor: mitar » sobota, 29 marca 2025, 12:49

Oddałem auto do innego mechanika, ale diagnozował i wyszło mu, że jednak wtryski. Oddał je do sprawdzenia i wyszło, że wszystkie są rozlatane. jedne lały, inne podawały zbyt małą dawkę, a z racji tego, że były regenerowane we wrześniu, to zawiozłem na reklamację, a ci stwierdzili, że tylko jeden ma jakieś lekkie niedociągnięcie i w ramach reklamacji podciągnęli go do normy. Mechanik założył wtryski i ...auto nie odpala. Podejrzewa, że to dlatego, że w międzyczasie zalewał tłoki naftą żeby ewentualnie odblokować pierścienie, ale musiał się wypłukać nagar i cylindry straciły kompresję i że zostaje już tylko wymiana silnika.

Pytanie, co byście zrobili na moim miejscu. Od razu mówię, że nie mam wystarczającej wiedzy i doświadczenia, żeby wykłócać się z mechanikami. Tak naprawdę to ja już nie chcę z nimi rozmawiać, bo czuję się jak debil. Mogą mi wmówić to co im pasuje, a ja nie mam podstaw, żeby im nie wierzyć. Może znacie kogoś, kto uczciwie pochyli się nad problemem (najlepiej lubelskie)?

Czy wiecie gdzie można zdobyć silnik 2,5 CRDI 125KW taki, żeby to się wreszcie skończyło, a nie zaczęło od nowa?

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Kontaktowanie:

#18 Postautor: Marek » sobota, 29 marca 2025, 19:45

To chyba jest bez sensu, wszystko to co piszesz opiera się na przypuszczeniach mechanika lub Twoich, a nie na rzetelnej diagnostyce. Na samym początku pisałem Ci o świecach żarowych, a po kilku miesiącach odpisujesz że właśnie mechanik sprawdził i są do wymiany, to nie wiem czy czytasz. Żadna nafta nie spowoduje że silnik straci kompresję, tylko że kompresję trzeba zmierzyć a nie przypuszczać że jej niema. I tak nie nie jestem pewien, czy wlałeś naft do cylindrów a nie do głowicy. Można spróbować uruchomić go na plaka. Sprawdzić czy paliwo dochodzi i wtryski mają sterowanie. A i jeszcze jedno w Twoim roczniku wtryski są kodowane. Znajdź warsztat który naprawia samochody terenowe a poradzą sobie z tym silnikiem.

Panicz
coś umiem
coś umiem
Skąd jesteś: Siennica
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Kontaktowanie:

#19 Postautor: Panicz » niedziela, 30 marca 2025, 20:59

MR serwis Łukasz Poboży z okolic Mińska Mazowieckiego, nie znam lepszego mechanika od diesli. Z Lublina to ok 130 km, ale może warto jak chcesz to w końcu naprawić.

mitar
jestem
jestem
Kontaktowanie:

#20 Postautor: mitar » poniedziałek, 31 marca 2025, 12:20

Marek pisze:Na samym początku pisałem Ci o świecach żarowych, a po kilku miesiącach odpisujesz że właśnie mechanik sprawdził i są do wymiany, to nie wiem czy czytasz.

Czytam, chłonę Wasze podpowiedzi jak gąbka. Zasugerowałeś świece żarowe i przy najbliższej wizycie w serwisie przekazałem to mechanikowi i je wymienił, więc dzięki :happy2: . Po prostu nie zawsze mam czas oddać auto do mechanika, bo 3 dzieci i ciągle zły moment, a i w relacjonowaniu mam opóźnienia i tak może się wydawać, że olewam, ale napieram do przodu, powoli, na reduktorze, ale do przodu :tup:

Co do kompresji to jak poprosiłem o sprawdzenie, to mechanik stwierdził, że nie ma sensu, że słychać ewidentnie, że kompresji nie ma, więc się nie kłóciłem. Czy mi to pasuje? Nie. Ja bym sprawdził, żeby się przekonać ale nie będę podskakiwał. Gość nie ma czasu na zabawę, auto wystawione przed plac, a na placu kilkanaście następnych. Przy takiej rotacji to wiadomo, że nie ma czasu na dumanie i wnikanie :hmm: , więc szukam dalej warsztatu.

Silnik uruchamiany był na plaka. Paliwo podawane bezpośrednio na kolektor ssący. Z tego co mówi, to próbował go odpalić na różne sposoby.

Marek pisze:Znajdź warsztat który naprawia samochody terenowe a poradzą sobie z tym silnikiem.

Dostałem przed chwilą namiar na, podobno, solidnego gościa, który nie odpuszcza. Zobaczymy co wyjdzie. Nie jest stricte terenowy, ale jestem dobrej myśli (jak zwykle z resztą).

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.

mitar
jestem
jestem
Kontaktowanie:

#21 Postautor: mitar » poniedziałek, 31 marca 2025, 12:25

Panicz pisze:MR serwis Łukasz Poboży z okolic Mińska Mazowieckiego, nie znam lepszego mechanika od diesli. Z Lublina to ok 130 km, ale może warto jak chcesz to w końcu naprawić.

Dzięki :happy2: , na razie jeszcze auto oddaję w Lublinie, bo na lawecie do Mińska Mazowieckiego to by trochę kosztowało, ale jak coś to będę pamiętał, że jest takie miejsce.

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Kontaktowanie:

#22 Postautor: Marek » poniedziałek, 31 marca 2025, 13:18

Kompresję na słuch, ciekawa metoda tylko jak się mierzy to wiadomo na pewno a po drugie można później zrobić próby i stwierdzić z jakiego powodu, wcale nie muszą to być pierścienie.Mam nadzieję że ten mechanik Ci pomorze , tylko pamiętaj że w polifcie trzeba kodować wtryski , chyba ten ostatni tego nie zrobił.

mitar
jestem
jestem
Kontaktowanie:

#23 Postautor: mitar » poniedziałek, 31 marca 2025, 13:38

Wtryskiwacze nie były kodowane, ale, jak stwierdził mechanik: "to i tak nie ma znaczenia na brak ciśnienia" :idn:
Niemniej w tym warsztacie kończymy wizytę. Wrócę pewnie na wymianę opon :) , bo to warsztat po sąsiedzku.

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Kontaktowanie:

#24 Postautor: Marek » poniedziałek, 31 marca 2025, 16:57

Mówiąc tak bardzo ogólnie, odpalić powinien, ale jak będzie wyglądała praca silnika bez kodowania wtryskiwaczy, to już zależy od różnicy pracy jaka występuje miedzy wtryskami a zdolnością adaptacyjna sterownika.

mitar
jestem
jestem
Kontaktowanie:

#25 Postautor: mitar » wtorek, 1 kwietnia 2025, 09:48

Rozumiem. A jeśli wtryskiwacze są te same i montowane w te same gniazda, to czy trzeba je kodować po regeneracji? Mają przecież ten sam kod i w sterowniku też ich nikt nie usuwał. Czy jak to działa?

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Kontaktowanie:

#26 Postautor: Marek » wtorek, 1 kwietnia 2025, 12:58

Jeżeli były regenerowane to trzeba.

mitar
jestem
jestem
Kontaktowanie:

#27 Postautor: mitar » środa, 4 czerwca 2025, 09:38

Wracam z relacją, bo, jak pisałem wcześniej, po mechaniku, który defacto unieruchomił silnik, auto na lawecie trafiło do tzw. magika.
Pan magik uruchomił silnik. Twierdził, że było nakombinowane, gniazda wtryskiwaczy poprzekręcane, więc gwinty były do regeneracji. Do tego nowe podkładki, zakodowane wtryskiwacze i silnik zaczął gadać. Tym sposobem kijanka wróciła do sytuacji sprzed kilku miesięcy, bo oczywiście nadal dymi i falują obroty na zimnym. Pobawili się wtryskami, coś uszczelnili, coś poczyścili, ale spektakularnych efektów nie ma. Może ciut mniej dymi, ale nie wiem czy to nie kwestia wyższych temperatur na zewnątrz względem zimy.
Wtryskiwacze oddali na sprawdzenie, więc znowu prawie 300 w błoto, bo oczywiście diagnostyka wypadła poprawnie. Wszyscy mechanicy upierają się na wtryskiwacze, które były regenerowane we wrześniu i dodatkowo były na reklamacji i jeszcze jeden wtryskiwacz był lekko dokalibrowany, a objawy wg nich wskazują ciągle na wtryskiwacze. Pan magik chciał podmienić je z innego silnika ale nie udało się mu zdobyć takich samych. To by nam dużo powiedziało. Czy znacie sposób na pozyskanie takich wtryskiwaczy do testu, z innego silnika? Może ktoś ma w garażu na pożyczenie? Oczywiście za odpłatnością i pokryciem kosztów transportu. Numer wtryskiwacza to 0986435180

Awatar użytkownika
krzysiek ardie
ma VIN w małym palcu
ma VIN w małym palcu
Skąd jesteś: Opole
Rok: 2007
Kolor: srebrny
Przebieg (km.): 159000
Inny Samochód: Daewoo Matiz
Has thanked: 474 times
Been thanked: 331 times
Kontaktowanie:

#28 Postautor: krzysiek ardie » niedziela, 10 sierpnia 2025, 10:49

Tak chodzi mi po głowie czy aby masz włożone dobre wtryskiwacze włożone do tego silnika. Znajomy kupił auto w Niemczech i były włożone z silnika 140 KM i były podobne jaja. Podaj mi numery zamontowanych wtryskow i nr VIN auta
uczestnik SDA :) Obrazek
"Kup Inne Auto" cyt. Sztaba

Wróć do „Silniki wysokoprężne”