Abs z opóźnieniem
Moderator: Moderator
-
- jestem
- Skąd jesteś: Szczecinek
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: Manualna
- Napęd: 4 WD
- Rok: 2004
- Kolor: Czarny
- Przebieg (km.): 213000
- Kontaktowanie:
Abs z opóźnieniem
Witam serdecznie forumowiczów. Ostatnio zaobserwowałem dziwne zachowanie się samochodu podczas naglego hamowania na suchym asfalcie. Z racji zagapienia się w ostatniej chwili zauważyłem czerwone światło co sprawiło, że gwaltownie wcisnąłem pedal hamulca. Efekt był taki, że przednie koła się zblokowały i przez chwilę samochód chamował bez abs, dopiero po jakimś czasie uruchomił się system. Po podlaczeniu luncha nie widnieje żaden błąd zwiazany z ukladem hamulcowym czy tez abs. Około miesiac temu, przy okazji wymiany klocków, wymieniłem też dwa przewody hamulcowe idące od pompy abs do przednich kół (na ori któredostałemwraz z samochodem), plyn hamulcowy, wypiaskowałem oraz pomalowałem przednie zaciski wraz z jarzmami, oraz wymieniłem wszystkie gumki wraz z tłoczkami. Tak wiec w zaciskach problemu nie powinno być bo chodzą gladko i bez problemowo. Prosiłbym o podpowiedź gdzie szukać przyczyny takiego zachowania się samochodu? Zaznaczyć też pragnę, że pedał hamulca jest taki jaki być powinien a plyn hamulcowy zmieniałem na odpalonym samochodzie przy pomocy dedykowanej do tego maszyny ate. Więc czy jest to mozliwe, że pompa abs jest jeszcze zapowietrzona i daje taki efekt ?
- Marek
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 357 times
- Kontaktowanie:
Re: Abs z opóźnieniem
Zapowietrzona pompa daje taki sam efekt jak zapowietrzone hamulce, czyli miękki wpadający pedał, wracający do normy po dopompowaniu. Może nie całkiem koła się ślizgały. Spróbuj powtórzyć ten manewr tam gdzie będzie piasek na asfalcie lub po deszczu. Albo poczekaj na mróz.
- hunter
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Toruń
- Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
- Rok: nie dotyczy
- Kolor: DARK GREY
- Inny Samochód: SPORTAGE QL 2,0 CRDI
- Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella , Była SII 2,2CRDI 197KM AT AWD.
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 123 times
- Kontaktowanie:
-
- jestem
- Skąd jesteś: Szczecinek
- Skrzynia: Manualna
- Napęd: 4 WD
- Rok: 2004
- Kolor: Czarny
- Przebieg (km.): 213000
- Kontaktowanie:
Problem z napędem usunięty. Z kolei problem z abs wystąpił przed awarią napędów i teraz po naprawie napędów jak pojechałem je sprawdzić to abs dalej tak samo się zachwouje.
- Marek
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 357 times
- Kontaktowanie:
Zrób diagnostykę układu ABS, jeżeli uważasz ze źle działa to bez tego nic nie stwierdzisz.