Odbudowa Sorento, 2 w 1
Moderator: Moderator
Regulamin forum
UWAGA: tu wstawiamy tylko własne fotorelacje z napraw i tego co sami zrobiliśmy przy aucie . NIE ZADAJEMY TUTAJ PYTAŃ, tylko dajemy odpowiedzi i wskazówki.
UWAGA: tu wstawiamy tylko własne fotorelacje z napraw i tego co sami zrobiliśmy przy aucie . NIE ZADAJEMY TUTAJ PYTAŃ, tylko dajemy odpowiedzi i wskazówki.
-
Panicz
- coś umiem

- Skąd jesteś: Siennica
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD
- Rok: 2005
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 33 times
- Kontaktowanie:
Re: Odbudowa Sorento, 2 w 1
Tak zrobię, muszę się upewnić która to głowica, ale wszystko wskazuje na bank 2.
Mam zapasowe głowice, muszę je dać na szlifiernię do sprawdzenia, mam też komplet uszczelek (zamówiłem kiedyś na ebaju w super cenie) nie mam tylko nowych śrub do głowicy. Jak mówiłem nie mam teraz czasu na remonty, przygotuję sobie wszystko i cała operacja musi zamknąć się w jedną sobotę.
Mam zapasowe głowice, muszę je dać na szlifiernię do sprawdzenia, mam też komplet uszczelek (zamówiłem kiedyś na ebaju w super cenie) nie mam tylko nowych śrub do głowicy. Jak mówiłem nie mam teraz czasu na remonty, przygotuję sobie wszystko i cała operacja musi zamknąć się w jedną sobotę.
-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
Minęło 7 miesięcy odkąd jeżdżę kijanką. W tym czasie zrobiłem niecałe 18 tys km. Problem z uszczelką pod głowicą "rozwiązałem" dodatkowym otworem w termostacie. Na tym patencie zrobiłem ok 10 tys km i jak na razie wszystko ok. Temperatura między 90 a 100, płynu nie ubywa, trochę pary leci z wydechu, ale w autach z LPG to raczej normalne. Nie ruszam tego, druciarstwo ale działa.
Z rzeczy do zrobienia to mikro nieszczelność w klimatyzacji i wyłączające się LPG podczas dużych upałów. Będę z tym walczył, ale lato jest jakie jest to na razie mi to nie przeszkadza.
Dzisiaj zeobiłem serwis olejowy, przejrzałem sorcie od spodu. Jest ok, suchy jak pieprz, parę zaprawek z farby tylko muszę zrobić.
Ogólnie operacja się udała, pacjent żyje, ale trzeba trochę jeszcze dopieścić.
Za miesiąc planuję zrobić nią mały trip po Europie, ok 6 tys km, do tego czasu wszystko ogarnę. Na tą wycieczkę zakładam też seryjne felgi i cywilne opony, trasa to 100% asfalt. Myślę że da radę.
Z rzeczy do zrobienia to mikro nieszczelność w klimatyzacji i wyłączające się LPG podczas dużych upałów. Będę z tym walczył, ale lato jest jakie jest to na razie mi to nie przeszkadza.
Dzisiaj zeobiłem serwis olejowy, przejrzałem sorcie od spodu. Jest ok, suchy jak pieprz, parę zaprawek z farby tylko muszę zrobić.
Ogólnie operacja się udała, pacjent żyje, ale trzeba trochę jeszcze dopieścić.
Za miesiąc planuję zrobić nią mały trip po Europie, ok 6 tys km, do tego czasu wszystko ogarnę. Na tą wycieczkę zakładam też seryjne felgi i cywilne opony, trasa to 100% asfalt. Myślę że da radę.
-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
Jeszcze jedno co mnie bardzo irytuje. Na wolnych obrotach drży mi silnik, jakby wypadanie zapłonu, ale błędu brak. Nie wiem, poduszki? Konwerter? Niby po regeneracji, posprawdzam i postaram się to wyeliminować.
-
jacek2
- coś umiem

- Skąd jesteś: Kłodzko
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: M/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 90
- Inny Samochód: hyundai ix 35
- Been thanked: 8 times
- Kontaktowanie:
Autko wygląda naprawdę przyzwoicie. Suche od spodu, i zadbane, więc nie ma co szukać dziury w całym. Możesz śmiało śmigać w dłuższą trasę. Co do telepania silnikiem nie wiele doradzę. Zbyt skromny opis....
------JK, 2,5 CRDI 4x4 2005r
-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
Pytanie do bardziej doświadczonych w diagnostyce. Z racji że przymierzam się do wymiany części elektrycznej LPG, moja ma 18 lat i szwankuje to jeżdżę od kilku dni na benzynie. Mam drżenie silnika na biegu jałowym, coś jak wypadanie zapłonu, ale nie do końca. Dzisiaj podpiąłem się z taką kostką elm 327 i próbowałem znaleźć przyczynę. Ogólnie to błędów brak, korekty krótkie oscylują w okolicy 0, korekty długie na delikatnym plusie, max +3 na wolnych obrotach, w czasie jazdy zbliżają się do zera. Obroty silnika 800-812, także ciężko nazwać to falowaniem.
Teraz do brzegu... Jedyne co wg mnie jest nie tak to skakanie kąta wyprzedzenia zapłonu na wolnych obrotach. Na chłopski rozum powinien ten parametr stać, u mnie skacze między 8 a 11. Robiłem testy podczas jazdy i tak, jak spokojnie daję gazu to i kąt zapłonu się podnosi razem z obrotami. Ale jak wcisnę pedał powiedzmy z 2 tys obotów to kąt zapłonu nurkuje gwałtownie w dół na sekundę czy dwie i potem gwałtownie pnie się do góry. W czasie jazdy jest to też odczuwalne, pedał w podłodze, chwila zawahania i potem idzie jak wściekły do odcinki. Zawsze obwiniałem za to skrzynię że tak zamula, ale może problem jest gdzie indziej?
Jutro wykręcę świece, przy okazji sprawdzę kompresję, sprawdzę podciśnienia. Nic nie wyłapię to widocznie ten typ tak ma
Teraz do brzegu... Jedyne co wg mnie jest nie tak to skakanie kąta wyprzedzenia zapłonu na wolnych obrotach. Na chłopski rozum powinien ten parametr stać, u mnie skacze między 8 a 11. Robiłem testy podczas jazdy i tak, jak spokojnie daję gazu to i kąt zapłonu się podnosi razem z obrotami. Ale jak wcisnę pedał powiedzmy z 2 tys obotów to kąt zapłonu nurkuje gwałtownie w dół na sekundę czy dwie i potem gwałtownie pnie się do góry. W czasie jazdy jest to też odczuwalne, pedał w podłodze, chwila zawahania i potem idzie jak wściekły do odcinki. Zawsze obwiniałem za to skrzynię że tak zamula, ale może problem jest gdzie indziej?
Jutro wykręcę świece, przy okazji sprawdzę kompresję, sprawdzę podciśnienia. Nic nie wyłapię to widocznie ten typ tak ma

-
diodalodz
- Jestem

- Skąd jesteś: Łódź
- Silnik: 3.3 V6 (248KM)
- Rok: 2007
- Kolor: srebrny
- Przebieg (km.): 185500
- Inny Samochód: Opirus
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 61 times
- Kontaktowanie:
wolne obroty to nie wszystko. Trzeba sprawdzić czy pod obciążeniem skład nie staje się ubogi.
- Marek
- ASSISTANCE

- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 368 times
- Kontaktowanie:
Kąt wyprzedzenia zapłonu nigdy nie będzie stał, zawsze oscyluje powiedzmy między 6 a 18 stopni ,ale to tylko przykład , trzeba sprawdzić w serwisówce. Biorąc pod uwagę to czym sprawdzałeś to parametry wyglądają dobrze. Zaglądałeś do przepustnicy ?
-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
To lecimy z wymianą kabelków od LPG. Trochę kombinacji będzie żeby to wszystko ładnie poukładać.
Zrzucenie kolektora zajęło mi 20 min, kiedyś 2 godziny. Do wprawy człowiek dochodzi
Zrzucenie kolektora zajęło mi 20 min, kiedyś 2 godziny. Do wprawy człowiek dochodzi

- Marek
- ASSISTANCE

- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 368 times
- Kontaktowanie:
-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
Wymiana okablowania LPG to nic strasznego, jak już wszystko rozbierzemy to ułożenie przewodów, lutowanie ok 25 kabelków, zaizolowanie to ok 3-4 godziny roboty.
Na samych kabelkach oczywiście się nie skończyło, wymieniłem też przewody, żeby to zrobić musiałem zdjąć też dolną część kolektora. Zajrzałem też do czujnika spalania stukowego czy tam wszystko ok. Ładnie, czysto, dokręciłem go trochę słabiej niż był.
Składać do kupy i na regulację. Mam nadzieję że temat gazu zamknę raz na zawsze po tej operacji.
Na samych kabelkach oczywiście się nie skończyło, wymieniłem też przewody, żeby to zrobić musiałem zdjąć też dolną część kolektora. Zajrzałem też do czujnika spalania stukowego czy tam wszystko ok. Ładnie, czysto, dokręciłem go trochę słabiej niż był.
Składać do kupy i na regulację. Mam nadzieję że temat gazu zamknę raz na zawsze po tej operacji.
- Mucha
- Off-Road

- Skąd jesteś: Raszyn
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: Manualna
- Rok: 2006
- Kolor: Srebrny
- Przebieg (km.): 270
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 115 times
- Kontaktowanie:
1. Ta skrzynia tak ma że zamula.
2. To jest szarpanie silnika nierównomierne czy silnik drży i czuć to na budzie? Może Ci kompenasacja na tylnym wale się zapiekła i wszystko napięte jak guma w majtach
2. To jest szarpanie silnika nierównomierne czy silnik drży i czuć to na budzie? Może Ci kompenasacja na tylnym wale się zapiekła i wszystko napięte jak guma w majtach

Mówcie mi kolekcjoner 

-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
Mucha, jeździłem fx35 z tą skrzynią i tam tak nie muli jak w Sorento. Ale wiadomo, inne oprogramowanie np.
Silnik drży na biegu jałowym, przenoszą się te wibracje na budę. Mam jakąś teorię na ten temat, poluzuję śruby na poduszkach silnika i na odpalonym delikatnie podlewaruję silnik. Może się coś ułoży. Robię teraz LPG i składam wszystko tak żeby wyeliminować temat jakiegokolwiek lewego powietrza. Nawet oringi na wtryskach wymieniłem.
Silnik drży na biegu jałowym, przenoszą się te wibracje na budę. Mam jakąś teorię na ten temat, poluzuję śruby na poduszkach silnika i na odpalonym delikatnie podlewaruję silnik. Może się coś ułoży. Robię teraz LPG i składam wszystko tak żeby wyeliminować temat jakiegokolwiek lewego powietrza. Nawet oringi na wtryskach wymieniłem.
- Mucha
- Off-Road

- Skąd jesteś: Raszyn
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: Manualna
- Rok: 2006
- Kolor: Srebrny
- Przebieg (km.): 270
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 115 times
- Kontaktowanie:
Zanim zrobisz patent z tymi poduszkami odkręć sobie tylny wał od reduktora i sprawdź
Mówcie mi kolekcjoner 

-
Panicz
- coś umiem

- Kontaktowanie:
Nie wiem czy nie znalazłem już przyczyny drżenia silnika.
Wczoraj jak złożyłem układ paliwowy to włączyłem zapłon żeby uruchomić pompę i sprawdzić szczelność. No i lipa. Pojawiło się zapocenie na regulatorze ciśnienia, z obudowy. Do tego wydaje mi się że 2 wtryski benzynowe delikatnie kropelkują, sam nie wiem. Regulator na bank do wymiany, wtryski też bym chętnie wymienił nawet wszystkie, ale oczywiście nowych nigdzie nie ma. U chińczyka są ale tydzień lub dwa czekania, a za 3 tygodnie wyjazd. Trzeba używanych szukać.
Wczoraj jak złożyłem układ paliwowy to włączyłem zapłon żeby uruchomić pompę i sprawdzić szczelność. No i lipa. Pojawiło się zapocenie na regulatorze ciśnienia, z obudowy. Do tego wydaje mi się że 2 wtryski benzynowe delikatnie kropelkują, sam nie wiem. Regulator na bank do wymiany, wtryski też bym chętnie wymienił nawet wszystkie, ale oczywiście nowych nigdzie nie ma. U chińczyka są ale tydzień lub dwa czekania, a za 3 tygodnie wyjazd. Trzeba używanych szukać.