Szanowni,
problem jak w temacie. Od 2 tankowań komputer pokładowy zaczął zaniżać średnie spalanie jeszcze więcej niż standardowo. Standardowo czyli ok. 0,5-0,7 l/100 km. Teraz zaniża ok. 2x tyle czyli 1,15-1,3 l/100 km - czyli jakieś 15%. Np. wg. komp średnie spalanie było 7,2 l/100 km, z dystrybutora wyszło 8,35 l/100 km. Do tego mam wrażenie, że chwilowe spalanie też jest niższe niż zazwyczaj. Co może być przyczyną takiego zjawiska? Przepływomierz? Coś innego? Auto ma normalnie moc.
Komputer zaczął bardziej przekłamywać średnie spalanie
Moderator: Moderator
-
jender
- moja ranga

- Skąd jesteś: Wrocław
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
- Silnik: 2.0 CRDI (185KM) Sorento3
- Skrzynia: A/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2017
- Kolor: Pearl Black
- Przebieg (km.): 150000
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
- Marek
- ASSISTANCE

- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 367 times
- Kontaktowanie:
Re: Komputer zaczął bardziej przekłamywać średnie spalanie
Zresetuj wskaźnik , powinno być w instrukcji.
-
jender
- moja ranga

- Skąd jesteś: Wrocław
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
- Silnik: 2.0 CRDI (185KM) Sorento3
- Skrzynia: A/T
- Rok: 2017
- Kolor: Pearl Black
- Przebieg (km.): 150000
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
Re: Komputer zaczął bardziej przekłamywać średnie spalanie
Niestety nie mam oryginalnej instrukcji do samochodu - sprzedający mi jej nie przekazał. Znalazłem jakąś w internecie ale tam nie ma informacji jak zresetować wskaźnik dot. paliwa.
Wg. to o jaki wskaźnik Ci chodziło? Średniego spalania? U mnie resetuje się to automatycznie po każdym tankowaniu. Ew. mogę do dodatkowo zresetować ręcznie z kierownicy. Ale to nie pomaga bo właśnie te wskazania odbiegają więcej niż dotąd od tego co się faktycznie zatankowało. Zauważyłem też, że po zgaszeniu silnika, kiedy wyświetla się przez chwilę podsumowanie jazdy i średnie spalanie z tej ostatniej jazdy, te dane też są zafałszowane - przykładowo wczoraj w podsumowaniu pokazało mi się, że auto spaliło średnio 5,4 l/100 km, gdzie przy takiej samej jeździe dotąd spalał ok. 6,5 l/100 km. Autem przejechałem już ponad 100 tys. km i trochę je już poznałem i wiem ile pali. Do przekłamania wskazań średniego spalania na poziomie 0,5-0,7 l/100 km się przyzwyczaiłem ale teraz to przekłamanie nagle wzrosło ok. dwukrotnie.
Wg. to o jaki wskaźnik Ci chodziło? Średniego spalania? U mnie resetuje się to automatycznie po każdym tankowaniu. Ew. mogę do dodatkowo zresetować ręcznie z kierownicy. Ale to nie pomaga bo właśnie te wskazania odbiegają więcej niż dotąd od tego co się faktycznie zatankowało. Zauważyłem też, że po zgaszeniu silnika, kiedy wyświetla się przez chwilę podsumowanie jazdy i średnie spalanie z tej ostatniej jazdy, te dane też są zafałszowane - przykładowo wczoraj w podsumowaniu pokazało mi się, że auto spaliło średnio 5,4 l/100 km, gdzie przy takiej samej jeździe dotąd spalał ok. 6,5 l/100 km. Autem przejechałem już ponad 100 tys. km i trochę je już poznałem i wiem ile pali. Do przekłamania wskazań średniego spalania na poziomie 0,5-0,7 l/100 km się przyzwyczaiłem ale teraz to przekłamanie nagle wzrosło ok. dwukrotnie.