Prośba o analizę błędów
Moderator: Moderator
-
jender
- moja ranga

- Skąd jesteś: Wrocław
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
- Silnik: 2.0 CRDI (185KM) Sorento3
- Skrzynia: A/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2017
- Kolor: Pearl Black
- Przebieg (km.): 150000
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
Re: Prośba o analizę błędów
Jeszcze takie jedno pytanie. Jak myślicie, czy jeśli błąd jest skasowany, nie świeci się check engine to dpf będzie się normalnie wypalał? Pytam bo mamy zaplanowany wyjazd na majówkę a terminy u mechanika dopiero po. Zastanawiam się czy coś poważnego może się stać jeżdżąc z tym problemem oczywiście przy założeniu że błąd jest skasowany.
- Marek
- ASSISTANCE

- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 367 times
- Kontaktowanie:
Błąd może się pojawić po rozgrzaniu, wtedy nie wypali. 39220F-to jest ten czujnik.
- Załączniki
-
- 28390A11.gif (76.83 KiB) Przejrzano 1028 razy
-
jender
- moja ranga

- Skąd jesteś: Wrocław
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
- Silnik: 2.0 CRDI (185KM) Sorento3
- Skrzynia: A/T
- Rok: 2017
- Kolor: Pearl Black
- Przebieg (km.): 150000
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
Dzięki raz jeszcze za odpowiedź.
Wyjazd na majówkę profilaktycznie odpuściliśmy ale i tak ze względów zawodowych w ostatnich dniach musiałem autem pojechać trasę, głównie drogami szybkiego ruchu po ok. 200 km w każdą stronę. Błąd pojawia się zawsze po drugim uruchomieniu silnika po skasowaniu błędu. Zawsze jest ten sam. Kasuje go programem Car Scanner (nie pro). Aplikacja pokazuje, że niby dpf się wypala - co ok 250-300 km. Nie wiem czy to nie za często? Pokazuje też takie dwie pozycje dot. Dpf:
1. Dpf total sulphur mass - 336,92 mg
2. Dpf Soot masa - 6,21 g
Ta druga pozycja po wypalaniu pokazuje ok. 0 g i rośnie do ok 12-15 g po czym następuje wypalanie. Przy pierwszej pozycji (sulphur mass) wartość wzrosła pomiędzy odczytami z tych ok. 400 km o ok. 17 mg.
Wyjazd na majówkę profilaktycznie odpuściliśmy ale i tak ze względów zawodowych w ostatnich dniach musiałem autem pojechać trasę, głównie drogami szybkiego ruchu po ok. 200 km w każdą stronę. Błąd pojawia się zawsze po drugim uruchomieniu silnika po skasowaniu błędu. Zawsze jest ten sam. Kasuje go programem Car Scanner (nie pro). Aplikacja pokazuje, że niby dpf się wypala - co ok 250-300 km. Nie wiem czy to nie za często? Pokazuje też takie dwie pozycje dot. Dpf:
1. Dpf total sulphur mass - 336,92 mg
2. Dpf Soot masa - 6,21 g
Ta druga pozycja po wypalaniu pokazuje ok. 0 g i rośnie do ok 12-15 g po czym następuje wypalanie. Przy pierwszej pozycji (sulphur mass) wartość wzrosła pomiędzy odczytami z tych ok. 400 km o ok. 17 mg.