Witam,
Kia Sorento 2024 (diesel, AWD, skrzynia DCT8 z mokrymi sprzęgłami).
Dotychczasowy przebieg serwisowy:
• Po kilku tygodniach użytkowania stwierdzono wyciek oleju ze skrzyni – wymieniono uszczelniacz.
• Później zdiagnozowano nieprawidłową pracę sprzęgieł – wymieniono cały zestaw sprzęgła.
• Ostatecznie, po wykryciu nieszczelności pomiędzy obiegami oleju części mechanicznej i hydraulicznej, skrzynia biegów została wymieniona na nową w ramach gwarancji.
Aktualny problem (zarówno przed, jak i po wymianie skrzyni):
• Przy ruszaniu z biegu „D”, na lekkim wzniesieniu (ale nie tylko), samochód zamiast ruszyć potrafi się cofnąć, mimo wciśniętego pedału gazu (obr. ok. 1200–1500 rpm).
• Nie występuje to za każdym razem – zachowanie jest nieregularne i trudne do przewidzenia.
• Zdarzyło się również „zatrzymanie” na płaskiej powierzchni – brak reakcji na pedał gazu przez ok. 1 sekundę.
ASO po wszystkim twierdzi że tak te skrzynie mają. Batalia trwa od pół roku - nie będę się wdawał w szczegóły.
Czy ktoś z użytkowników Sorento (z DCT8, wersja diesel) potwierdza podobne objawy?
Czy jest to „charakterystyka” tej skrzyni, czy raczej coś, co powinno zostać uznane za wadę?
Każda informacja (nawet potwierdzenie, że problem nie występuje) będzie pomocna.
Cofanie się Sorento na biegu „D”
Moderator: Moderator
-
rman
- awansowałem na

- Skąd jesteś: Wieliczka
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento IV
- Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
- Skrzynia: nie dotyczy
- Napęd: AWD
- Rok: nie dotyczy
- Kolor: Czarny
- Twoje poprzednie Sorento: w garażu jeszcze Sorento I 2.5 CRDi (170KM), A/T-TIPTRONIC, 4 WD, 2008, czarny
- Kontaktowanie:
- rings
- teraz jestem

- Skąd jesteś: Pruchna k/Cieszyna
- Silnik: W PLANACH
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Kolor: WOLF GREY
- Przebieg (km.): 8000
- Inny Samochód: Kia Venga
- Twoje poprzednie Sorento: 3,5v6 RWD złote 3,5v6 AWD czarne
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 11 times
- Kontaktowanie:
Re: Cofanie się Sorento na biegu „D”
Ja jeżdżę na AUTO HOLD bo też zauważyłem cofanie auta na wzniesieniu. 

3.5 V6 2005 2wd A/T(automat) złoty wersja USA. 3.5 V6 2013 AWD A/T(automat) czarny wersja USA
-
rman
- awansowałem na

- Skąd jesteś: Wieliczka
- Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
- Skrzynia: nie dotyczy
- Kolor: Czarny
- Twoje poprzednie Sorento: w garażu jeszcze Sorento I 2.5 CRDi (170KM), A/T-TIPTRONIC, 4 WD, 2008, czarny
- Kontaktowanie:
U mnie nie tylko jest problem z podjazdami. Na płaskim też nie odchodzi płynnie. Łapie w pierwszym momencie a potem odpuszcza jakby mi ktoś półsprzęgło wcisnął. Jak dodam więcej gazu to zaczyna jechać.
-
ZoZol357
- awansowałem na

- Skąd jesteś: Lublin
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
- Silnik: 2.0 CRDI (185KM) Sorento3
- Skrzynia: A/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2017
- Przebieg (km.): 270000
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
- Kontaktowanie:
rman pisze:U mnie nie tylko jest problem z podjazdami. Na płaskim też nie odchodzi płynnie. Łapie w pierwszym momencie a potem odpuszcza jakby mi ktoś półsprzęgło wcisnął. Jak dodam więcej gazu to zaczyna jechać.
Cofanie się na wzniesieniu przy skrzyni DCT to normalny objaw, ale Kia ma hill asist, także przy większym wzniesieniu powinien Ci on przytrzymać auto hamulcem. Każda dwusprzęgłowa skrzynia tak ma w przeciwieństwie do hydrokinetyka które Kia wcześniej stosowała. Apropo reszty objawów to za około miesiąc odbieram swoją z salonu to sprawdzę czy tam też tak będzie czy coś poprawili w lifcie.